LitteraturMagazinets recension av Ställ ut en väktare, Harper Lee
Hjärtskärande återbesök till Alabama i Harper Lees nya
Jean Louise Finch sitter på ett tåg på väg mot Alabama. Närmare bestämt den lilla staden Maycomb, känd från Harper Lee's första (och tills nu, enda) roman "Dödssynden". Frågan är om det egentligen är samma stad hon är på väg till.
Tankarna vandrar medan Jean Louise far genom den amerikanska södern. Vi får lära oss om Maycombs historia och hon dricker kaffekopp på kaffekopp. För det är inte den lilla flickan Scout från "Dödssynden" ("To Kill a Mockingbird") som sitter på tåget. Jean Louise är en ung kvinna som numera bor i New York.
Sen det blev känt att "Ställ ut en väktare" skulle publiceras har det omgivits av kontrovers. Snart efter att boksläppet annonserats diskuterades det hejvilt i amerikanska medier huruvida det var med författarens godkännande. Harper Lee är numera 89 år och bor på ett äldreboende med sviktande hälsa. Det gick till och med så långt att det har pratats om huruvida Lee's fans borde bojkotta boken. Trots allt blev "Ställ ut en väktare" den mest förbokade boken på den amerikanska näthandeln sedan "Harry Potter och dödsrelikerna".
Men kontroverserna slutade inte där. När boken väl släpptes i USA i juli blev det ett ramaskri när läsarna fick återbekanta sig med karaktärerna från Lee's första roman. För det är inte riktigt samma Maycomb Jean Louise återvänder till.
Genom tillbakablickar får vi reda på att hennes bror Jem har dött under åren mellan "Dödssynden" och "Ställ ut en väktare". På stationen möts hon av den nya karaktären Hank som är hopplöst förälskad i henne. Och när hon återser sin gamla far Atticus, hjälten från "Dödssynden" som då försvarade en afro-amerikansk man från anklagelser kring våldtäkten av en vit kvinna, så får hon träffa en rasistisk, apologetisk konfederalist. Visserligen inte en skränande mordisk Ku Klux Klan-medlem (det är ju trots allt samma lugna, förfinade Atticus) men övertygad nog för att sända ner sin dotter i ett hål av sorg och ilska.
Om "Dödssynden" handlade om en rättfärdig man som trots sin omgivning stod upp för vad som är rätt så handlar den här romanen om desillusionerad ungdom i ett land som är hopplöst splittrat i en fråga där ingen kompromiss går att finna. Trots att "Ställ ut en väktare" publiceras först nu så är det inte en regelmässig uppföljare till "Dödssynden", det är ett första utkast och skrevs klart 1957 ("Dödssynden" publicerades 1960). Den både skrevs och utspelar sig mot bakgrunden av Brown mot Board of Education i USA, ett domstolsbeslut som juridiskt avslutade amrikanska delstaters rätt till ett segregerat skolsystem. Beslutet bekämpades hårt av sydstaterna. Så länge som in på John F. Kennedys mandatperiod vägrade delar av amerikanska södern afro-amerikaner sin lagstiftade rättighet till utbildning. Vilket 1962 ledde till att James Meredith eskorterades till University of Mississippi av fem hundra US Marshals.
Det är den amerikanska södern som Jean Louise återvänder till. Men det är också den lilla staden Maycomb från "Dödssynden", där alla känner alla och alla är en karaktär; högdragna faster Alexandra, trånande Hank, och den intellektuelle gentlemannen, farbror Jack och (genom tillbakablickar) brodern Jem, den populäraste killen i skolan och kamraten Dill från "Dödssynden". Mötet med dessa karaktärer är bitterljuvt. "Ställ ut en väktare" har definitivt sina brister. Det är ett första utkast men oftast är det skrivet i samma varma, humorfyllda stil som gjorde Harper Lee till en oproportionerligt (med tanke på det smala utbudet av verk hon publicerat) stor författare. En bra idé som skulle bli en av de största romanerna under 1900-talet.
Det är oerhört svårt att separera "Ställ ut en väktare" från sin historia och att sätta ett enhetligt betyg på den är fruktansvärt svårt. Som läsning av en fristående roman är det helt okej, som en uppföljare till "Dödssynden" är det hjärtskärande, som en inblick i en författares skrivprocess och ett litteraturhistoriskt dokument är det ovärderligt.
Mottagen: 19 augusti 2015
Anmäl textfel