LitteraturMagazinets recension av Museion, Hans Olsson
Spännande läsning med aktuella frågeställningar
Två programmerare, två IT-arkeologer och en antikvariehandlare utgör huvudpersonerna i "Museion" – en science fiction-thriller av Hans Olsson som handlar om artificiell intelligens.
Museion betyder tempel för muserna och var en forskningsinstitution i antikens Alexandria. I boken med samma namn möts vi av litteratur, information och kunskap. Vokabuläret känns bekant för mig, som arbetar som bibliotekarie, då akronymer som SAB, ISBN samt katalogen Libris dyker upp i texten. Blir du avskräckt? Snälla bli inte det, för det är i begränsad skala och inte komplicerat. Istället skänker det autenticitet och förtroende åt en smart och driven thriller i IT-miljö som jag finner mycket läsvärd.
Hans Olsson, som även driver det egna förlaget Zakuli, är en ung författare med sex utgivna titlar bakom sig, bland annat en fantasytrilogi och novellsamlingar. Den föregående romanen hette "King’s Hope", ni kan läsa mer om den här. Utöver den egna utgivningen har han under senare år även deltagit i flera olika antologier inom SF och fantastik. Vidare är författaren med i sammanslutningen Fantastikportalen. Till vardags är han bosatt i landskapet Östergötland.
I boken ”Museion” berättas tre samtidiga historier, som självklart inte är helt parallella, utan på ett intrikat sätt kommer att mötas inför ett gemensamt hot. Vi träffar de skickliga programmerarna John och Mikagi som håller på att utveckla en AI av aldrig skådat slag. Sedan är det Erik och hans vänner som kallar sig IT-arkeologer, frenetiskt arbetar de med att spåra upp och spara föråldrad eller outnyttjad teknik, främst IT-teknik som varit så långt före sin tid att det saknats användningsområde för den. Avslutningsvis möter vi Rut, ekonomen med förkärlek för rara böcker, som driver sitt lilla antikvariat i lugn och ro. Hemma har hon en ovärderlig skatt av sällsynta böcker som hon inte kan skiljas ifrån.
Museion, sedermera Garba, är det namn utvecklarna ger AI:n. John och Mikagi blir framgångsrika i sitt arbete, kanske mer än de förväntat sig, och Museion börjar arbeta i det syfte de skapat den för, nämligen underrättelseverksamhet eller informationsinhämtning från Internet. Snart upptäcker den ett allvarligt hot. Det är ett hot inte bara mot organisationen där de arbetar, utan mot hela mänskligheten. Kommer de kunna identifiera källan och slå tillbaka innan det är för sent?
Vad jag gillar är att författaren Hans Olsson i boken väcker några riktigt intressanta och aktuella frågor. Vad AI innebär och vad den tekniken för med sig i framtiden. En högst aktuell problematik. Sedan frågan kring IT-arkeologi där teknikutvecklingen, främst den digitala, sker så snabbt att vi kanske inte riktigt själva märker vad som sker och vilka effekter den medför. Vem säkerställer och bevarar detta för framtiden? Vår egen historia äger rum just nu i detta ögonblick, vad kommer vi bli ihågkomna för? Slutligen också Rut med sina böcker. Kommer det tryckta ordet alls att bevaras? Frågan hon bär med sig är om allt som skrivs verkligen är värdefullt och hur det i så fall skall värderas? Har det blivit inflation i skrivandet och i så fall hur identifierar och sprider man det som verkligen har betydelse?
Som vanligt är Hans Olssons prosa lättflytande och läsvänlig, jag läste ut boken redan samma dag. Författaren är också genomtänkt och strukturerad och har ett syfte med texten som får läsaren att ställa sig en rad olika frågor. Jag uppskattar det. Inte heller förtar det läsupplevelsen utan snarare så förstärker det spänningsmomentet och skänker trovärdighet till berättelsen. ”Museion” får därmed ett högt betyg av mig, nämligen en fyra. Läs den…
Mottagen: 12 oktober 2018
Anmäl textfel