LitteraturMagazinets recension av Varg bland vargar, Hans Fallada
Hans Falladas Tyskland 1937 landar rakt i samtiden
2015 börjar bra. Inte minst tack vare Hans Falladas nästan tusen sidor långa mästerverk ”Varg bland vargar” från 1937 som nu har getts ut på nytt. Tidpunkten kunde inte ha varit bättre; som en blixt från klar himmel slår den rakt ner i samtiden.
Året är 1923. Vi befinner oss i mellankrigstidens Berlin och dollarn står i 414 000 mark. Och mer ska det bli. Ett halvår och nästan sjuhundra sidor längre fram i romanen stiger dollarn på bara ett par dagar från 242 000 000 mark till 73 000 000 000 mark. Ni läste rätt. Sjuttiotre miljarder mark på en enda dollar. En siffra omöjlig att föreställa sig.
I samband med inflationen ser vi arbetslösheten sprida sig som en epidemi. Inte ens de som arbetar har så de klarar sig eftersom den lön som en gång räckte för en familj att leva på nu inte ens duger till att täcka hyran. Flera års besparingar är inte värda pappret de är tryckta på.
På Berlins bakgator blomstrar dekadensen. Man njuter för stunden, tar en dag i taget. Ingen vågar se längre än till morgondagen. Prostitution, spel och alkohol- och narkotikamissbruk tillhör var och varannan människas vardag.
Och mot denna fondvägg finner vi den tjugotreårige Wolfgang Pagel. Han är före detta militär, son till en av tidens främsta målare, men tyvärr en alltför ivrig spelare. En gång får vi till och med se honom lämna sin älskade Petra, spritt språngande naken i deras hotellrum, för att han måste sälja hennes kläder för att få ihop en slant som han snart har spelat bort.
Hans Falladas egen biografi – eller Rudolf Ditzen som han egentligen hette – är inte långt borta. Hans eget liv bräckte de flesta av hans kollegors. Såväl dråp och förskingring, som självmordsförsök, vistelse på mentalsjukhus och alkohol- och narkotikamissbruk hade han i sitt bagage. Det är erfarenheter som alla, i mer eller mindre utsträckning, sipprat in mellan pärmarna. När Fallada skildrar Berlins undre värld får vi nog dra slutsatsen att han vet vad han pratar om. Vi kan ta honom på hans ord.
Men vi får också ta del av hur landsbygden påverkas av den ekonomiska krisen ute på godset Neulohe. Joachim von Prackwitz försöker få allt att gå ihop, få in skörden i tid, samtidigt som han måste brottas med en gnidig svärfar som inte vill någonting annat än se honom gå under, skinnad på bara benen. Även von Prackwitz är en gammal militär som sedan kriget bara blivit mer och mer nyckfull och opålitlig på grund av oroligheterna. Tappar man inte hoppet, tappar man istället förståndet.
Samtidigt bubblar det här och var under ytan. I oroliga tider – då lika mycket som idag – väntar politisk extremism runt hörnet. I skydd av skogens mörker anar man en grupp människor som rustar sig för att med vapen i hand störta regeringen…
I år – sjuttio år efter Auschwit’ befrielse – vet vi alla gott och väl vad för rörelse som inom kort ska växa sig stark som barn av denna oroliga tid. Denna roman är skriven 1937. Hitler har nyligen kommit till makten. Två år återstår fortfarande till andra världskrigets utbrott. Kristallnatten har ännu inte ägt rum med ett år.
”Varg bland vargar” skildrar en svår tid i Tysklands historia som skulle bana väg för bara en ännu värre tragedi. Utan att kunna veta vad som skulle komma, skildrar Fallada här det klimat och den oordning i samhället som skulle komma att ligga till grund för nazismens slutgiltiga utbredning.
Men ändå genomsyras Falladas berättande av en så oerhörd medkänsla och empati med sina karaktärer att romanen blir till en strålande läsupplevelse. Det är en fantastisk roman – bland de bästa jag läst på länge. Ett ordentligt stycke socialrealism, relativt lättillgängligt skriven, en riktiga stjärna bland den tidens tyska berättande. Inte lika experimentell som Alfred Döblins ”Berlin Alexanderplatz”. Inte lika märklig som Elias Canettis ”Förbländningen”. Inte lika tungt belastad med filosofiska tankar och idéer som hos Thomas Mann eller Robert Musil.
Det är en text som rent utav svämmar över av fantastiska scener, oförglömliga karaktärer och underbara dialoger. Och inte minst humor! Tusen sidor passerar förbi i ett huj.
Titeln på romanen innehåller en dubbeltydighet. Tyskans ord för varg är ”wolf”, vilket även är Wolfgangs smeknamn. Men även om det är en tid där alla likt hungriga vargar sätter sig själva och sin egen överlevnad i första rummet, finns det ändå smulor av kärlek och mening att finna i sprickorna.
”Varg bland vargar” är en roman om att växa upp, om hur Wolfgang går från en oansvarig och självisk pojkspoling i Berlin – som inte ser längre än dit näsan räcker – till att bli en ansvarsfull vuxen som en av de drivande krafterna på godset Neulohe. Men också om att i tider av kris försöka se förbi de kortsiktiga njutningarna och tillfälliga förbindelserna för någonting större, någonting bestående, i det här fallet – ja, kärleken.
Mottagen: 9 februari 2015
Anmäl textfel