LitteraturMagazinets recension av Som pesten, Hanne-Vibeke Holst
Kärlek och svek i FN
Tv-serierna Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret bygger på den danska författaren Hanne-Vibeke Holsts böcker. Jag såg dem på svt play i somras. Så när jag fick veta att Holst kommit ut med en ny roman, ”Som pesten”, blev jag mycket intresserad.
Boken levde i stort upp till mina förväntningar. Huvudpersonen, danska läkaren Karoline Banners, arbetar på WHO då en pandemi upptäcks som kan få förödande konsekvenser. Den tjocka tegelstensromanen är spännande nästan hela tiden bortsett från några svackor.
Handlingen fångar min uppmärksamhet redan från början. Introduktionen är proffsig. Författaren presenterar miljöer och personer som framöver kommer att korsas. De involverade är inte för många för att vi ska kunna hålla dem i minnet.
Karoline har flyttat från Danmark till Genève med sin familj, sonen och maken. Den sistnämnde visar sig inte riktigt vara någon att hålla i handen i turbulenta tider. Karolines chef, afrikanskan Rose Ochola har ett förhållande med en kollega i ett annat FN-organ vars hustru är kroniskt sjuk. Ocholas son som bor i New York bryter mot sin klans hedersbegrepp. I dessa konstellationer blandas kärlek och svek i konfliktfyllda relationer.
Tillsammans med kolleger och vänner kämpar Karoline för att korrekta fakta om pandemin kommer ut. I rädsla för att kontroversiella prioriteringar av vaccinet kommer att behöva göras mörklägger officiella instanser viktiga förhållanden. Detta är romanens motor.
Jag är inte den som brukar läsa tjocka romaner, vän som jag är av det sparsmakade. Ändå tror jag först inte att den åttahundrasidiga ”Om pesten” kommer att bli för lång. Men någonstans i mitten börjar jag skumläsa redovisningarna av de diplomatiska och vetenskapliga diskussionerna. Jag bläddrar fram till kärlekshistorierna och de privata striderna. Detaljrikedomen ger trovärdighet åt berättelsen, men det blir för många ord trots allt.
Slutet är hoppfullt trots den kvarvarande skepsisen mot de tunga FN-organen, deras effektivitet och moraliska kompass. Den unga generationen finner nya vägar. Mestadels är allt detta underhållande.
Mottagen: 24 oktober 2018
Hanne-Vibeke Holst om yttrandefrihet och terrorhot
Ny roman av danska succéförfattaren
Anmäl textfel