Recension av Förlåtelsen, Hanne-Vibeke Holst
Familjehemligheter blottas i släktkrönika om förlåtelse
Jag gillar romaner som väver in verkliga händelser i berättelsen. Uppsättningen av Mozarts opera Idomeneo år 2006 var kontroversiell på Deutsche Oper i Berlin. Polisen varnade för terrorattack eftersom slutscenen visade profeterna Muhammeds, Jesus, Buddhas och havsguden Neptunus avhuggna huvuden och föreställningen lades först på is, men återupptogs några månader senare under stort säkerhetspådrag.
Romanens operachefen är Helena Tholstrup, en stark och beslutsam kvinna, som under stor pompa och ståt ska emotta de tyska mediernas demokratipris från Förbundsrepublikens kansler för sitt modiga och diplomatiska sätt att genomföra operauppsättningen utan intermezzon. Hon har lyckats lugna ner känslorna hos imamer och stå upp för yttrandefriheten. Hon har sänt en inbjudan till prisutdelningen till sin dotter Sophie och hennes nya pojkvän. Helenas och Sophies förhållande är mycket ansträngt och Helena blir glad när Sophie tackar ja. Pojkvännen har varken Helena eller Sophies far hört talas om tidigare och det blir en överraskning när Helena möter honom. Det visar sig vara en muslimsk man vid namn Khalil.
Huvudtema i romanen är uppgörelsen mellan mor och dotter, en uppgörelse som framtvingas av en traumatisk händelse, och som blottlägger lögner och nedärvda beteenden. Allt utspelar sig under dygnet den 11 september 2011, tio år efter attacken mot tvillingtornen i New York.
Hanne-Vibeke Holsts böcker "Kronprinsessan", "Kungamordet" och "Drottningoffret" blev stora succéer och filmades av SVT. Den här boken är lika svår att lägga ifrån sig – först blev jag förskräckt av de kompakta och fullmatade sidorna, men berättelsens intensitet överskuggar den typografiska utformningen.
Romanen är en släktkrönika över tre generationer skickligt nedtecknad av författaren. Berättelsen börjar 1940 vid den tyska ockupationen av Danmark, senare för den vidare till kalla kriget och Gorbatjovs Ryssland och landar slutligen i Berlin där Helena och Sophie försöker nå fram till en försoning.
Prästen Torvald Tholstrup, hans hustru och tvillingpojkarna Leo och Leif är huvudpersoner i en stor del av boken. Leo och Leif får senare även en syster. Tvillingarna är oskiljaktiga. De liknar varandra som bär, men är till sinnet helt olika. Leo är den allvarliga och blir senare far till Helena, men här finns en hemlighet som få känner till.
"Förlåtelsen" handlar om att förlåta sig själv och andra. Även den rättrådiga frihetskämpen och prästen Torvald Tholstrups handlingar under ockupationen satte knivskarpa och oläkta sår i hans äktenskap och familj. Hemligheter och livslögner som förtigs och sätter spår i generation efter generation gäller det att ta fram och bearbeta även om vägen till förlåtelse och försoning är lång.
Mottagen: 28 maj 2012
Hanne-Vibeke Holst om yttrandefrihet och terrorhot
Ny roman av danska succéförfattaren
Anmäl textfel