LitteraturMagazinets recension av Storebror ser dig. Edward Snowden och den globala övervakningsstaten, Glenn Greenwald
Du kan inte gömma dig – Edward Snowdens avslöjande om USA:s massövervakning
Orwells farhågor om dataregistreringar in i minsta fysisk vrå, visar sig idag vara sannare än vi kunnat tro. Och det spelar ingen roll om du är hårfrisör eller president – kan du övervakas, ska du övervakas.
George Orwell skrev ”1984” i slutet på 1940-talet, där han beskriver ett samhälle där medborgarna är satta under total övervakning, allt i nationens bästa. De tekniska möjligheterna i kombination med den ideologiska övertygelsen om att staten behöver skyddas mot allehanda yttre faror, formas till en total maktobalans. Människors integritet offras obekymrat till förmån för statens suveränitet.
Journalisten Glenn Greenwalds bok om Edward Snowden och hans avslöjanden om NSA-övervakningen har fått titeln ”Storebror ser dig”. Det är skrämmande passande. Efter att ha läst om massövervakningens omfattning, hört intervjuer med Edward Snowden på tv och läst boken, så uteblir känslan att vår värld liknar den i ”1984”. Det är snarare så att vi lever mitt i den.
Glenn Greenwalds bok är spännande som en thriller, särskilt i den första delen som beskriver hur Edward Snowden försöker få kontakt med honom och hur de efter många turer till sist möts på det hotellrum i Hongkong, där Snowden bott. Greenwald är den journalist som Snowden har valt ut, den som ska få förtroendet att ta del av den enorma mängd hemlig dokumentation som visar att USA konsekvent och systematiskt övervakar världens befolkning via myndigheten NSA (National Security Agency), världens största underrättelsetjänst. Detta oavsett om republikaner eller demokrater sitter vid makten.
I bokens andra del går Greenwald igenom de dokument som visar omfattningen av övervakningsskandalen. NSA:s syfte är enkelt formulerat och bokstavligt talat ”Samla in allt”. Snowdens syfte med att lämna ut övervakningsdokumenten var att ”sätta igång en världsomfattande debatt om integritet, nätfrihet och farorna med statlig övervakning” och han var fullt medveten om att hans liv skulle få enorma konsekvenser av att komma ut som visselblåsare. Att stå upp för sina ideal och att agera utifrån sina värderingar har varit det som drivit Edward Snowden. Sin moraliska måttstock sammanfattar han med orden ”det är vi själva som ger livet mening genom våra handlingar och de historier vi skapar med dem” och ”Jag vill inte vara någon som är rädd för att försvara mina principer i handling”.
Med terrorismen som svepskäl har NSA under lång, lång tid kunna åberopa nationens säkerhet som grund för övervakningen. Men den förklaringen duger inte, eftersom allt och alla avlyssnas. Vilken samhällsnytta har massövervakning? Och om det fanns en viss samhällsnytta, är det värt att offra människors frihet och integritet för den? Är det värt att missbruka demokratin? Greenwald lyfter en mängd tankeväckande aspekter om just integritet, frihet, ansvar och makt. Hans menar att sekretessen är det som möjliggör maktmissbruket och att det enda motgiftet är transparens. Transparens för alla som arbetar i offentlighetens tjänst och utövar offentlig makt. USA ser vad alla gör, men ingen ser vad USA gör, skriver Greenwald. Hans ord om att integritet är en förutsättning för mänsklig frihet och lycka sätter spår vid läsningen och för åter tankarna till ”1984”.
Bokens sista del behandlar den tredje statsmakten, media, som har som uppgift att bevaka den statliga makten och dess maktutövande. I Snowdens och Greenwalds fall blev det tydligt att de inte inte skulle lämnas ifred särskilt länge innan demoniseringen, förlöjligandet och förvanskandet av deras personer och motiv började. Politiska journalister i Washington, håller sig väl med makten i Washington, menar Greenwald och belyser den viktiga frågan om journalisters neutralitet och objektivitet. Den styrka, passion och mod som Greenwald ansåg känneteckna Snowdens avslöjande, var också journalistiskt nödvändigt. Att det blev just tidningen Guardian som fick publicera Snowdens dokument var inte en slump, lika lite som att Greenwald själv blev utvald.
Det är en lika spännande som obehaglig bok vars centrala frågor ringer länge i huvudet sedan boken är utläst: Hur påverkas vi och vår tillvaro av denna gränslösa övervakning? Hur fri kan man vara i den ofrihet som följer med att veta att man är bevakad? Snowden lyckades med att få igång en debatt om integritet, statligt maktmissbruk och övervakning. Hur tar vi vid nu?
Mottagen: 1 juni 2014
Anmäl textfel