LitteraturMagazinets recension av Blodhov, Gerdur Kristny
Att vara annorlunda och utanför
I Eddan, den gamla berättelsesamlingen från forntidens Island, berättas om hur guden Frej blir kär i Gerdur, en jättekvinna. Här frågar sig Gerdurs samtida namne hur det egentligen kändes för en jättekvinna att behöva gifta sig med Frej.
Hur kändes det att lämna den värld hon kände till och de personer hon älskade för att hamna i ett nytt sammanhang där hon alltid var en jätte, alltid annorlunda?
Denna diktberättelse om Gerdur är mycket avskalad rent poetiskt, den liknar Eddans sånger och använder sig av alliterationer på ett lika välljudande sätt, men gör något modernt av formatet och känslan.
Blicken ville
vidare
ryckigt som rödingar
Kristny undersöker vad människan är. Hon gör ett nedslag i en historisk tid och de myter som då berättats, för att försöka göra en föga omnämnd, rent fiktiv personlighet till en varelse av kött och blod, någon vars känslor och tankar vi kan bry oss om. Hon lyckas riktigt väl med detta:
Mitt land låg dolt
bak ludna moln
Min värld försvann
och har aldrig
hört av sig
Utan att kunna bedöma den isländska originaltexten kan jag konstatera att översättaren John Swedenmark har lämnat ifrån sig en mycket tät och väl sammanhållen text. Dessutom är hela boken snyggt formgiven, från omslag till typsnitt och annan layout.
Det här är en liten pärla till poetisk bok som jag hoppas att många plockar upp och tar del av. Den har mycket att ge, vare sig man är inläst på Eddan eller bara har en känsla för dikt.
Natten
ett hölje
att hoppa ner i
Mottagen: 12 oktober 2013
Anmäl textfel