LitteraturMagazinets recension av Barnvagnsblues, Ester Roxberg
Inte bara mamma
Agnes snart 30 år har blivit mamma. Hon är föräldraledig och vattnar vännernas blommor – de lyckliga, bekymmerslösa som tillbringar sommaren utomlands.
Agnes är ensam, rådvill, avundsjuk och uttråkad. Hur ska hon uthärda föräldraledigheten? Hur ska hon uthärda ledan?
Vi får följa henne under fem veckor i juli. Agnes och hennes kamp mot moderskapet och vuxenlivets tyngande ansvars- och trygghetsplikter.
Vi rör oss i ett medelklassens Stockholm, utmed folktomma gator och lägenheter möblerade med ekologiska soffor. I ytliga samtal om barnmat, blöjor och faran med cancerframkallande gifter i kläder, krämer, frukter och mat.
Ändå känns Agnes identitet märkligt flyktig. Hon är tomrum, en rotlös människa som ensam glider framåt i ett stim av andra identiska mammasillar. Hon måste ta sig ut ur detta tryckande, krävande mammafängelse.
Så börjar hon sin boxningsmatch, sin livskamp genom gymmet ut ur stumheten och vardagen. En kamp som lägger grunden för något som andas integritet, identitet och styrka.
"Barnvagnsblues" är en fin och trots allt energirik bok om den svåra och tunga omställning som föräldraskapet innebär i en tid där allt fler lever isolerade och i ensamhet.
Mottagen: 1 januari 2018
Anmäl textfel