LitteraturMagazinets recension av Gränsbrytarna, Erik de la Reguera
Informerande och berörande om flyktingarnas situation
Ödesfrågor som migration och nationalism avhandlas i Erik De la Regueras nya bok. Men det är avsnitten med intervjuer och berättelser om enskilda öden som går rakt in hjärtat.
Att sätta sig ned och skriva vad man tänker om en bok som "Gränsbrytarna" så här dagen efter riksdagsvalet 2014 är lite speciellt. Erik De la Reguera förklarar och vädjar till en som läsare på ett övertygande sätt om att frihet, jämlikhet och öppenhet är vår världs just nu kanske viktigaste frågor. Att sedan som patosfylld medmänniska mötas av det mörker som söndagen den 14 september 2014 bjöd känns som ett hånfullt slag i magen.
Genom Mexicos nästintill laglösa land går färden på dödens tåg.
Längs sidenvägen, som under persernas rike förknippades med frihandel och öppenhet, schasas människor idag fram av människosmugglare.
I medelhavet förliser och dör årligen tusentals flyktingar som söker sin frihet och rättigheter i 2012 års vinnare av Nobels fredspris – Europeiska unionen.
Erik de la Reguera ger sig på två sammanhängande ämnen som är svåra att avgränsa, migration och nationalism. De kräver en gedigen historiebakgrund, som boken för visso ger, men ibland går jag som läsare lite vilse mellan Rousseaus och Hanna Arendts tankar. Boken drivs dock framåt av berättelser om resorna längs med de stora flyktingströmmarna och av intervjuerna de la Reguera gjort med personerna han mött. Vi får möta Norma och Oscar från Guatemala, Jamal från Afghanistan och Abou från Elfenbenskusten som alla flyr undan fattigdom och söker säkerhet och asyl. Samtligas historier är hjärtskärande och fyllda av övergrepp men sticker samtidigt inte ut ur sitt sammanhang. Liknande berättelser hörs överallt vart än i världen De La Reguera möter människor på flykt.
Tolfte kapitlet inleds med ett citat från filosofen Slavoj Žižek:
”Sedan Berlinmurens fall och den globala marknadens utbredning har nya murar börjat växa upp överallt, som skiljer folk och kulturer från varandra. Kanske hänger mänsklighetens själva överlevnad på lösning av denna spänning.”
Vid sidan om nationalismen och kolonialismen pekas just globaliseringen och kapitalismen ut som de två stora orsakerna till problemen. Utnyttjandet av billig arbetskraft i u-länderna och handelsavtal mellan i-länderna fungerar som ekonomiska styrmedel. Resultatet har blivit de enorma flyktingströmmar som når Arizona, Turkiet, Grekland, Italien, Iran och många andra länder. Missnöjet och främlingsfientligheten gror och etsar sig fast och fortplantar sig vidare till närliggande länder. Detta förklara bland annat den främlingsfientliga våg som idag ger oss Sverigedemokraterna, Front-national, Vlaam, Ukip, Jobbik och tea-partyrörelsen i USA.
De historiska och mer teoretiska delarna i boken är relevanta var för sig men är tillsammans så innehållsrika att det tillslut känns lite spretigt. De personliga avsnitten med intervjuer och berättelser går däremot rakt in hjärtat. Medmänniskan i mig tilltalas och får mig att tänka till. Böcker som denna är just nu viktigare än någonsin.
Mottagen: 16 september 2014
Anmäl textfel