LitteraturMagazinets recension av Fem minuter av ditt liv, Elise Ingvarsson
Starkt och språksäkert om sorg
Hur ska man orka? Orka vara människa, förälder, barn, levande när någon har dött?
Hur gör man egentligen för att klara av den där vardagen som alla anser vara så självklar? Finns räddningen hos andra människor, hos Gud, eller helt enkelt hos en själv? Hur hitta dit?
Elise Ingvarssons debut "Beror skrymmande på" var en diktsamling som inte riktigt hade hittat sin stil och gick vilse i det lite för abstrakta. Uppföljaren "Ett förslag" kom med ett mer personligt tilltal och ett nära nog unikt sätt att använda språket, samtidigt som Ingvarsson blev mer blottande i sitt utforskande av ett obefintligt självförtroende. "Fem minuter av ditt liv" följer i samma spår och kommer ännu längre i sitt utforskande av det bottenlösa i människan. Sorgen. Oförmågan att räcka till för någon annan när man inte ens räcker till för sig själv.
Språket är stundvis nästan helt naket och samtidigt levande, energiskt:
Snälla Mamma Gud
Jag
Kan Inte Bära
detta/Er/Mig Själv
Men måste tydligen det
Om alternativet är att
försvinna. [...] Efter regn
kommer Solsken
men jag rör ju mig så
ryckigt, utan tillförsikt
[...] Jag klarar det inte,
inte en gång till
Låt mig slippa Från-/Tillvaron
Ingvarssons diktsamling är smärtsam, avskalad, nära livets kärna och helt insvept i dödens fruktansvärdhet. Viljan att leva och samtidigt orkeslösheten inför tillvaron och världen är ett starkt bultande hjärta i dikterna. Liksom i sina tidigare böcker brottas hon med relationen till Gud på ett sätt som gör oförmågan att både tro och inte tro mycket lätt att ta till sig.
Till skillnad från många diktsamlingar med ett väl utmejslat språk är detta en bok som verkligen berör. Till skillnad från många böcker som verkligen berör är den också skriven av en språksäker poet. Kombinationen däremellan gör att jag kan rekommendera "Fem minuter av ditt liv" både till den som vill läsa om sorg och mänsklighet, och till den som helt enkelt vill läsa välskriven modern poesi.
Mottagen: 27 oktober 2013
Anmäl textfel