LitteraturMagazinets recension av Min vän Dahmer, Derf Backderf
En mördares uppväxt
Ett otroligt starkt bildspråk, en fantastisk berättelse och en mörk uppväxtskildring. När Derf Backderf tar på sig att skriva ned sina upplevelser av Jeffrey Dahmers tragiska uppväxt blir det sprängstoff som ingen kan vara oberörd inför.
Derf Backderf föddes 1959 och växte upp i Richfield, Ohio. Han kom att gå på Revere High School i samma klass som Jeffrey Dahmer. Just under skoltiden tänkte han inte så mycket på det men 1991 när Jeffrey uppmärksammades för sina fruktansvärda brott, han är en av de mest brutala seriemördarna i USA:s historia, började han skriva på sin historia, mest som terapi och ett försök att förstå det som hänt. Historien kom att bli en 24 sidor lång serietidning. Då ingen ville ge ut den så fick han finansiera utgivningen själv. Tidningen kom att bli uppmärksammad och även nominerad för en Eisner. Derf själv var dock inte nöjd utan ville förbättra den och gå till botten med berättelsen om Jeffrey. Så som den nu var publicerad tyckte Derf att historien kändes ofärdig och sönderhackad och allt för mycket sedd utifrån hans eget perspektiv. År 2012, alltså hela 20 år efter det att han inledde skrivandet om sin gamla klasskamrat, var så serieromanen utökad och färdig. Nu, 2018, finns den även utgiven på svenska via Kartago Förlag.
I boken får vi alltså följa med tillbaka till 70-talets USA. En mindre småstad i Ohio är platsen vi befinner oss på. Allt verkar normalt och livet har sin gilla gång. I skolan tillhör en del den inre kretsen, några står utanför. Så har det alltid varit. Skillnaden är att en av de personer som just här står utanför kommer 1994 bli mördad i fängelset där han sitter av sitt straff efter att själv ha mördat 17 unga män. Hur kunde det hända?
Derf Backderf har inför nyutgåvan gått tillbaka i tiden, intervjuat gamla klasskamrater och lärare, läst polisprotokoll och tagit del av intervjuer gjorda med Jeffrey Dahmer. Han har också rannsakat sig själv och sina kamrater vilka dagligen fanns i Jeffreys närhet men, precis som de vuxna, inte riktigt valde att se det som hände. Alla de problem och demoner som Jeffrey kämpade emot alldeles ensam. Detta arbete har han gjort för att kunna ge en så rättvis bild som möjligt av Dahmers uppväxt, som kom att forma ett monster av sällan skådat slag. För visst, det finns inget försvar för Jeffrey Dahmers gärningar, men var han verkligen ond? Var han inte bara en helt vanlig kille, kanske lite annorlunda, som kom att hamna utanför de vuxnas radar? En ung kille med föräldrar helt upptagna av sina egna liv och problem, en skola som bara såg honom som udda och kamrater som fann glädje i att roa sig på hans bekostnad. Vems är egentligen ansvaret för det som sedan skedde och vem kunde ha gjort något för att se till att han fått hjälp så det inte skulle ha slutat så illa? Kan vi lära oss något av historien, så det inte händer igen?
Jag ger ”Min vän Dahmer” en femma. Allt faller på plats! Derf Backderf skildrar avskalat och realistiskt, utan pekpinnar eller skuldbeläggande, hur en vanlig kille kunde hamna så fel. Han står också för illustrationerna (ej färg) vilka trots sin enkelhet kraftfullt förstärker den tragiska berättelsen. De som ser grafiska romaner som barnsligt och något vuxna inte har utbyte av vill jag rekommendera att åtminstone läsa denna serieroman innan de har förutfattade meningar om genren. Det är inte ofta jag blivit så berörd av något jag läst!
Mottagen: 12 april 2018
Anmäl textfel