LitteraturMagazinets recension av Little Bee, Chris Cleave
Djup tragik skildrad med vardaglig humor
Jag måste inledningsvis erkänna att jag var lite nervös inför läsningen av Chris Cleaves roman "Little Bee". Nervositeten kretsade i första hand kring författaren Chris Cleaves. Att historien om den sextonåriga nigerianska flyktingflickan skulle berättas av en vit, medelålders brittisk man störde mig och det var en misstänksam läsare som öppnade boken och bläddrade fram till första sidan.
Men så hände någonting. Jag – som utan att erkänna det för mig själv – hade dömt ut romanen på förhand blev totalt uppslukad av den underhållande, angelägna och respektfullt tecknade skildringen av Little Bee.
När romanen börjar befinner sig romanens huvudgestalt, Little Bee, på en flyktingförläggning i Essex utanför London. I två år har hon, tillsammans med många andra, vistats i limbo – på engelsk mark men utan de papper som fastslår att hon är välkommen att stanna. Little Bee har inga kopplingar till England, ingen släkt som kan ta emot henne när flyktingförläggningen till sist låser upp dörrarna och släpper ut henne. Vad hon däremot har är ett vattenskadat visitkort med kontaktuppgifter till en man som hon träffat några år tidigare på en strand i Nigeria. Little Bees livsöde är, av en initialt mystisk anledning, för evigt sammanflätat med Andrew och Sarah O’Rourkes och den fatala kopplingen mellan det unga brittiska paret och den nigerianska flyktingflickan är det som driver historien framåt.
Det är en i partier mycket rolig roman. Cleave lyckas kombinera djupaste tragik med en vardaglig humor som i vissa partier får mig att tänka på Paul Auster. Det handlar om överlevandets humor med inslag av både språkförbistring och byråkratisk idioti. Det bästa exemplet är kanske den rapport från en inspektion av flyktingförläggningen som fastslår att ”de förödmjukande åtgärderna är överdrivna. Vi inser inte hur någon skulle kunna missbruka ett överskott av dambindor”. Detta apropå rutinen att genom blankett ansöka om liknande sanitetsprodukter.
Men "Little Bee" är, utöver att vara en mycket underhållande läsning en roman om utanförskap och främlingsskapande, om krig och förtryck. Författaren speglar en värld där det koloniala synsättet fortfarande lever kvar.
"Little Bee" är en politisk roman som inte moraliserar, predikar eller skriver läsaren på näsan. För, som Cleave lyckas förmedla, i slutändan handlar det inte bara om politik, utan om människor.
Mottagen: 14 mars 2012
Anmäl textfel