Recension av Allt går sönder, Chinua Achebe
Djuplodande om kolonialismen
Chinua Achebes bok "Allt går sönder" (Things Fall Apart) är en modern klassiker, skriven 1958, om kolonisationen av Nigeria. När boken börjar fortgår livet som det länge har gjort för människorna i igbo-byn. När berättelsen når sitt slut har “den vite mannen” slagit sönder samhället som fanns och tvingat människorna att ge upp sina lagar för lyda under engelskt styre. Det så kallade moderna mot det så kallade traditionella.
Achebe skildrar samhället före och efter kolonisationen på ett balanserat och komplicerat sätt, utan att försköna eller förmörka. Han visar hur det fanns många mindre vackra drag i det förkoloniala livet och hur vissa vann på omstöpningen, samtidigt som andra krossades av det maktövergrepp som samhällsomvälvningen innebär. Kristendomen skildras också som både förtryck och möjlighet. Huvudperson är Okonkwo, inte alls någon särskilt sympatisk person, men ändå omöjlig att tycka illa om så som Achebe målar fram honom.
Detta är en intressant, gripande och väldigt läsvärd roman, även om den säkert kan kritiseras från många håll. Den är trots allt femtio år gammal nu och sättet att se på historien har säkert ändras, även om jag är för oinsatt för att fullfölja det resonemanget. Jag njuter av Achebes berättarkonst istället.
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
(William Butler Yeats, ur dikten “The Second Coming”)
Mottagen: 20 september 2012
Anmäl textfel