LitteraturMagazinets recension av Black Hole, Charles Burns
Läskigt tänkvärd serieklassiker
Det här är en kultklassad serieroman som är väl värd sitt rykte. Det handlar om utanförskap och om den mystiska sjukdomen – en allegori över allt det som samhället inte accepterar.
"Black Hole" är en mörk berättelse om hur en sexuellt överförbar sjukdom börjar spridas bland tonåringarna i en liten stad. Parallellerna till aids är solklara, men tillskruvade. Här innebär sjukdomen att den smittade blir fysiskt deformerad, monstruös.
Ingen vet var smittan, kallad "parasiten", kommer ifrån. Den bara slår till och sprider sig bland de förälskade och sexuellt hungriga ungdomarna. Alla symptom är unika. Någon kan få en extra mun på halsen – en mun som kan tala. Någon får en svans. Många förvrids till oigenkännlighet. De som har drabbats kan inte leva kvar i samhället utan söker sig till varandra, bildar läger i skogen. En klasskillnad uppstår mellan dem vars lyte inte är synligt och de som genast känns igen som smittade.
"Black Hole" handlar om utanförskap, att hamna i ett tillstånd där du inte längre kan känna dig hemma i den värld du är van vid. Om rädslan för att bli smittad och, samtidigt, oförmågan att undvika det. Sjukdomen kan ses som en allegori för inte bara aids utan också för allt det som samhället inte accepterar. Vad händer med den som inte får plats i samhället? Hur påverkar det en person att inte rymmas bland "vanliga" människor?
Charles Burns har tecknat alldeles mästerligt med läskiga men alltid vackra bilder av deformerade kroppar, skräckslagna ansikten och den "vanliga" världen, som också framstår som tämligen absurd och mörk. "Black Hole" är en serie som förtjänar all hajp den någonsin har omgärdats av och mycket mer. Den kan garanterat väcka känslor och tankar hos var och en, ung eller gammal, som någonsin har känt att samhället faktiskt inte har plats för allt och alla.
Mottagen: 20 oktober 2013
Anmäl textfel