LitteraturMagazinets recension av Vem som helst utom Ivy Pocket (Första boken om Ivy Pocket), Caleb Krisp
En charmerande och originell antihjälte
"Vem som helst utom Ivy Pocket" är Caleb Krisps debutbok och den tog genast världen med storm när den kom ut.
Caleb Krisp är en australisk pseudonym som – enligt författarpresentationerna – bor i en övergiven stuga i skogen och använder sig av morsekod och pukatrummor för att kommunicera med omvärlden.
Den föräldralösa flickan Ivy Pocket är en tolvårig kammarjungfru som har svårt att behålla sitt jobb, trots att hon själv tycker att hon är förträffligt bra på det. Faktiskt så tycker hon att hon är förträfflig på det mesta. Ivy är övertygad om att hon både kan ta hand om sig själv och alla i sin närvaro, men tyvärr verkar inte alla andra hålla med henne. De flesta tycks rentav tycka att Ivy är allmänt outhärdlig.
När Ivy får i uppdrag att leverera ett väldigt viktigt, väldigt vackert och kanske till och med lite magiskt klockdiamanthalsband, med en möjlig förbannelse över sig, kan det följaktligen gå lite hursomhelst. Tur är det väl att Ivy – enligt henne själv – har de medfödda instinkterna av en premiärminister i krigstid, en ung Sherlock Holmes, en geisha, en rysk spion, en femstjärnig general och en buddhistmunk (för att nämna några). För Ivy väntar ett både spännande och skräckfyllt äventyr, fyllt av ett och annat spöke, en och annan konstig händelse och flertalet livshotande faror.
"Vem som helst utom Ivy Pocket" tilltalar sannolikt bokslukaren som är i mellanåldern. Den är ett slående exempel på att barnböcker kan vara riktigt långa och ändå hålla läsarens intresse uppe hela vägen. Den estetiska kvaliteten och den röda tråden i berättelsen tappas ibland bort något, men med Caleb Krisps hänsynslösa sammanflätning av mörkt och ljust, gotik och fyndighet, blir boken likväl minst sagt uppfriskande. Med sina nästan 400 sidor och med återkommande utomordentliga illustrationer är det en bok att riktigt fångas upp och fängslas av.
Ivy är en färgstark antihjälte som ständigt tycks missuppfatta och missbedöma sin omgivning och därför ställer till det båda för sig själv och andra. Jag är nära att tappa tålamodet med henne flera gånger, men hennes stora hjärta och naiva karaktär tjusar och hindrar mig från att krokna någon längre stund. Det är en kvicktänkt bok fylld till bredden med missförstånd, olyckor och oförutsägbarhet.
Med en lättsammare ton än Lemony Snicket, en mindre skrämmande ton än Neil Gaiman, och en fyndighet som påminner om Roald Dahl slår sig Caleb Krisp in som ett mycket fint tillskott i bokhyllan. Den som gillar Snickets böcker om syskonen Baudelaire eller Gaimans "Coraline" kommer inte bli besviken på "Vem som helst utom Ivy Pocket". Jag blev faktiskt uppriktigt förtjust av boken, och om jag läst den som tolvåring hade jag otvivelaktigt blivit nästan oförskämt exalterad.
"Vem som helst utom Ivy Pocket" är den första boken i en tänkt serie om tre och det finns dessutom redan planer på att filmatisera serien. Vi läsare (och tittare) har därför massor mer att se fram emot. Håll utkik!
Mottagen: 25 februari 2016
Anmäl textfel