Recension av Till Damaskus, August Strindberg
Tre drömska dramer av herr Strindberg
Jag är ganska så förtjust i Strindbergs verk, särskilt dramerna. Tidigt läste jag – och blev mycket förtjust i – "Ett drömspel" som jag också sett sättas upp. En pjäs som ofta förknippas med "Ett drömspel" är "Till Damaskus I", och jag förstår varför. Även här finns en drömvärld befolkad av symboler snarare än realistiska människor. Även "Spöksonaten" går i detta tonläge. Vad många inte vet (och få bryr sig om) är att "Till Damaskus I" följdes av två dramer med samma karaktärer, följdaktligt benämnda "Till Damaskus II" och "Till Damaskus III". Tillsammans har de tre pjäserna givits ut i samlingsboken "Till Damaskus", inom ramen för nationalutgåvan av Strindbergs samlade verk.
Den här volymen är tjock, över 400 sidor, men eftersom det mest rör sig om repliker krävs bara några timmars läsning. Dessa timmar bestämde jag mig för att satsa på volymen efter att ha läst första delen. Jag var helt enkelt nyfiken på fortsättningen och fortsättningen är, märkligt nog, ungefär samma sak två gånger till, utan att det för den sakens skull blir tjatigt. Teman tas upp igen men varieras också, karaktärer utvecklas.
Det handlar om religion (därav titeln som syftar på Paulus uppenbarelse) och sökandet efter ett svar, men det handlar också om paranoia och kvinnofrågan, som i så många andra verk av Strindberg. Dock föredrar jag "Ett drömspel" som är den av de flera liknande pjäserna jag främst rekommenderar om man vill läsa abstrakt, drömskt Strindberg.
Några citat ur "Till Damaskus III":
“Vad man är, i vardandet, det är man!”
“Ty älska är ett verbum aktivum och Kvinnan är ett substantivum passivum. Han älskar, hon älskas; han frågar, hon svarar bara!”
“Man får aldrig veta med vem man är gift! Man får aldrig fatt i henne – det är som om hon icke var någon! – Vad är kvinnan?”
“Vet inte! Kanske en larv eller en puppa ur vilkens sömnliv en gång en man skall uppstå. Liknar ett barn, men är icke; är ett slags barn, men liknar det icke. Drar neråt, när mannen drar uppåt! Drar uppåt, när mannen drar ner.”
Mottagen: 21 september 2012
Avslutning på Dramaten
Snart avslutas Strindbergåret
Strindbergs roman från 1888 på pockettoppen
Bokcirkeltrend hypar "En dåres försvarstal"
Anmäl textfel