LitteraturMagazinet recenserar
En magisk tomtesaga för stora och små
Astrid Lindgrens alldeles egna uttryckssätt bygger bo i folksagans språkbruk – och överskrider det."
Astrid Lindgren skriver på sitt sedvanligt utsökta sätt om en tomte som människorna inte märker – och Kitty Crowther, Alma-pristagare och berömd illustratör, gör bilderna. Kan det bli annat än läsglädje för stora och små?
Själva texten i ”Tomten är vaken” har lånat många stilgrepp från folksagorna: upprepningar, mönster och andra formelartade drag. Men allt är förstås inte lånat: Astrid Lindgrens alldeles egna uttryckssätt bygger bo i folksagans språkbruk – och överskrider det.
Det handlar förstås om en tomte. Inte en jultomte, utan en gammaldags gårdstomte. Han har bott på gården i många år och sett generationer av människor och djur komma och gå. Han ser efter djuren och de sovande barnen och vuxna, varje natt, utan att märkas av andra än djuren – för de förstår hans språk och han deras. Han är en skugga, som man vet om men inte ser. Han finns där. Det är budskapet innerst i sagan. Vad som hände med tomten när bondesamhället försvann får vi inte veta, och det är heller inte relevant. Inte inom just den här sagans universum.
Detta om texten.
Bilderna då? Jag har hört så mycket gott om Kitty Crowther att jag nog hade en smula uppskruvade förväntningar. Bilderna fyller sin funktion, men tillför – i mina ögon – ingenting mer än så.
Vissa illustratörer ger något alldeles extra, något som finns i bilderna och som inte bara kompletterar texten utan också gör varje bild till ett eget verk med något att säga.
Den dimensionen hittar jag tyvärr inte hos Crowther, men som illustrationer till Astrid Lindgrens saga passar bilderna alldeles utmärkt och ”Tomten är vaken” blir därmed ett självklart läsmåste varje år. Kanske särskilt för den som har barn i närheten – men jag tycker nog att även vi andra, utan att skämmas, ska unna oss att njuta av denna bok nu i juletid.
Mottagen: 29 november 2012
Det har skrivits en lång rad böcker om Astrid Lindgren. Nu kommer den första riktiga dokumentären om vår mest älskade barnboksförfattare. Dokumentärfilmaren Maud Nycander, en av filmskaparna bakom dokumentären ”Palme” som kom 2012, håller på att jobba med med en film om Astrid Lindgren som ska ha premiär lagom till julen 2014. Det skriver nyhetsbyrån TT Spektra.
Läs mer ...
Lagom till jul kommer ”Tomten är vaken” med text av Astrid Lindgren – en text som hon skrev för 52 år sedan men som har aldrig tidigare har publicerats på svenska. Hur kommer det sig? Jo, bakgrunden är denna: 1960 gav Astrid Lindgrens förlag Rabén & Sjögren ut Victor Rydbergs klassiska dikt ”Tomten” som bilderbok. Men dikten passade inte på den utländska marknaden och Astrid Lindgren fick i uppdrag att skriva om den. Hennes originalmanus hamnade hos ett tyskt förlag och glömdes bort – tills det plötsligt dök upp för fem år sedan i förlagets gömmor. Det återbördades till Rabén & Sjögren som bestämde sig för att ge ut det. Den här gången illustreras boken av 2010 års ALMA-pristagare, Kitty Crowther. Bra? Ja, absolut tycker LitteraturMagazinets recensent Sebastian Lönnlöv.
Läs mer ...
I år är det 20 år sedan Ulf Starks klassiker "Kan du vissla Johanna" gavs ut första gången. Året var 1992 och boken både filmades och nominerades till Augustpriset. Lilla Piratförlaget ger i dagarna ut boken i nyutgåva. LitteraturMagazinets profil Sonja Abrahamnsson har snyftat sig igenom boken. "Jag fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna och jobba dubbla skift med sväljningar och blinka intensivt med mina ögonlock. Och det gick. Jag lyckades – läsupplevelsen behövde inte sänkas för ungarna på grund av att deras mamma behövde fulgrina." Samma sak har hänt med bland annat "Bröderna Lejonhjärta". Sonja Abrahamsson undrar nu: "Vilka är de sorgligaste barnböcker ni har varit med om?"
Läs mer ...
"Bröderna Lejonhjärta" ska återigen filmatiseras, enligt uppgifter i Dagens Nyheter. Enligt tidningen är det regissören Tomas Alfredson som ska ta sig an uppgiften att göra en nyinspelning av den klassiska och älskade barnboken av Astrid Lindgren.
Den tidigare filmen från 1977 är delvis inspelad i studiomiljö. Med modern teknik finns naturligtvis möjligheter att ta ut svängarna på ett helt annat sätt när till exempel Katla ska skildras.
Läs mer ...
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Boktoppen
Litteraturmagazinet listar
Litteraturmagazinet listar
LitteraturMagazinet tipsar
|
|