LitteraturMagazinets recension av Än skyddar natten, Anna Lihammer
Lihammers uppföljare är minst lika spännande
En av förra årets bästa svenska deckare kom från en debutant i sammanhanget, Anna Lihammer. Nu följer hon upp succén med "Medan mörkret faller" med en ny bok om det något omaka paret kommissarie Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson.
Spänningen och den historiska känslan är minst lika intensiv denna gång när boken inleds med ett mord på en stenristning av sagan om Sigurd Fafnesbane.
Under 1930-talet fanns en tysk organisation kallad Ahnenerbe som hade till uppgift att belägga den ariska rasens historia. Bland annat företog man resor till historiska platser i Sverige för att leta efter bevis för herrefolkets ursprung. Den mördade Peter Schmidt ingick i en tysk delegation och statspolisen med Carl Hell kallas in för att utreda mordet som kan ha politiska motiv.
Året är 1935 och man kan verkligen känna av stämningarna som råder i Sverige. Hitlers Tyskland kastar allt längre skuggor över Europa. Judiska flyktingar och politiskt oliktänkande tas motvilligt emot av svenska myndigheter. En av dessa är Schmidts mördare Erich W Berg (nej, det är ingen spoiler eftersom detta avslöjas redan under de första sidorna) med svenskt påbrå som har lämnat Tyskland efter att ha protesterat mot regimen. Hans hustru Liese som är judinna har också utsatts för trakasserier och de båda har bosatt sig i Stockholm. På det sätt som deras rotlöshet, rädsla och minnen från det förflutna beskrivs, är de avsnitten i boken mycket gripande.
Carl Hell är en egensinnig men också principfast kommissarie som inte viker sig för påtryckningar med suspekta syften från olika håll. Till sin hjälp tar han gärna Maria Gustavsson trots att hans chef inte anser att hon som polissyster är rätt person för uppdragen. Tillsammans bildar de ett ganska speciellt radarpar som är intressant för intrigen. Gudskelov finns inte den tröttsamma spänningen mellan dem som så ofta används för att skapa romantiska förvecklingar i deckare. Istället är de jämlika karaktärer som befinner sig i en miljö som är ojämlik. Det gör att berättelsen om deras professionella relation och brottsfallet de hanterar känns både trovärdig och intressant för en modern läsare.
Hell och Gustavsson inser snart att det finns intressen hos såväl svensk polis som hos tyska tjänstemän när det gäller mordet på Schmidt. En av dessa är Erich Bergs bror Alexander som har en uppsatt position inom Gestapo. Via riksdagsmannen Henrik Meuler söker Alexander Berg information om fallet. För utredarna blir det en utmaning att balansera mellan alla personliga och politiska intressen för att hitta sanningen och dessutom se till att ingen mer råkar illa ut.
Lihammers egen bakgrund som historiker märks tydligt i den säkra skildringen av dåtiden. Men det som verkligen utmärker skickligheten i hennes författarskap är att det känns relevant även för nutiden. Som läsare på 2010-talet kan man tyvärr känna igen de medvetna trakasserierna mot utpekade folkgrupper som utmålas som ett hot mot samhället. Dagens näthat är utbytt mot fysiska hotbrev men strategin och målet är detsamma.
Försöken att använda och kontrollera historien för att därmed också kunna kontrollera samhället och folket känns igen från rasistiska partier både förr och nu. Det formuleras både slagkraftigt och med ett färgstarkt språk som berör:
”Av fanatiska unga män, som bränner böcker och slår sönder det ni inte förstår, som utan att tänka följer strömmen och hatar alla som inte är precis som ni själva. Som tror att ni kan hitta er själva långt tillbaka i en mytisk forntid. Hänger er åt fantasier om folk och blod. Som inte förstår att historien inte visar vilka vi är utan vilka vi inte längre är.”
I stora delar är det en alldeles lysande roman som har det mesta i form av spännande intrig, intressanta karaktärer, historisk stämning och trovärdiga miljöer. Det är en fantastisk förmåga att kunna skapa ett driv i deckaren och samtidigt lyckas skildra tiden och samhället med så många nyanser. Dessutom är det klätt i ett språk som matchar berättelsen.
Mottagen: 21 april 2015
Anmäl textfel