LitteraturMagazinets ljudboksrecension av En rasande eld, Andreas Norman
Otäckt sannolikt i en debutroman som imponerar
Det här är en thriller om vårt nya Europa gestaltad främst genom UD-tjänstemannen Carina Dymec och säkerhetspolisen Bente Jensen. Två av vårt tids nya litterärara kvinnotyper som arbetar 50-60 timmer i veckan och aldrig ägnar sig åt något annat än fysisk träning och lite sex på sin “fritid”.
Först bara strölyssnar jag i början och i slutet och mina förutfattade meningar får mig att tro att jag inte är intresserad av boken.
Men sen läser jag en kort presentation av författaren där det låter som om Andreas Norman är en av sina egna romanfigurer. En författare som med andra ord vet vad han skriver om. Det är alltså fråga om en annorlunda arbetsplatsroman! Nyfiket börjar jag om och lyssnar koncentrerad hela romanen igenom. Är detta samhällskunskap? Eller sciense fiction?
Alltihop låter så otäckt sannolikt! Men kan man jobba på UD och skriva en “sann” roman om sin arbetsplats?
Vid en noggran genomlyssning finns arbetsuppgifter och relationerna realistisk beskrivna och även huvudpersonernas privatliv. Restaurangerna där de äter omväxlande med snabbmaten, hämtmaten, flygplatser och storstädernas gatunät.
Det vardagligt tråkiga växlar plötsligt till stor dramatik och överraskande vändningar.
Trots att jag fuskat och redan lyssnat på slutet blir jag infångad av spänningen. Det är ju mitt liv och min värld det handlar om. Kriget har kanske inte nått vår gata än, men inget av det som skildras i romanen är okänt. Allting händer faktisk här och nu någonstans i världen.
Det är en imponerande debutroman av poeten och diplomaten Andreas Norrman och läsupplevelsen förstärks av Angela Kovacs röst. Kovac är så perfekt som uppläsare, rösten följer hela tiden handlingen utan någonsin att gå till överdrift. Jag får hänge mig åt handlingen och skapa mina egna bilder, precis som det skall vara med en ljudbok.
Mottagen: 4 april 2013
Anmäl textfel