LitteraturMagazinets recension av Min självbiografi, Alex Ferguson
Legendarisk fotbollstränare berättar anekdoter från sitt liv
Efter en dålig säsong har David Moyes nyligen fått sparken som tränare för ett av världens bästa och mest omtalade lag. För en som håller på Manchester United kan det då vara skönt att blicka tillbaka lite och återuppleva tidigare stora händelser.
Den legendariske tränaren Alex Ferguson har efter 27 år på bänken skrivit sin självbiografi som bjuder på många höjdpunkter.
Det är en öppenhjärtig Ferguson som berättar om sitt liv som manager. Han har många anekdoter som han blandar och ger av, vilket gör läsningen underhållande och rörig på samma gång. Det är ingen given kronologi i upplägget av boken och sidospåren är många.
Det finns en del likheter mellan Moyes och Fergusons första år i klubben. Båda dessa skotska tränare fick en risig start, men Ferguson fick längre tid på sig att visa vad han gick för. En stor förklaring till det är troligen att han inte har lika mycket att leva upp till, då United i mitten av 1980-talet inte hade samma position i den engelska ligan. Ferguson resonerar kring hur nära det var att han också fick gå innan den första framgången, segern i FA-cupen 1990.
Ferguson beskrivs ofta som ganska burdus och kompromisslös i sitt ledarskap. Den bilden både bekräftas och balanseras i boken. Han recenserar människor högt och lågt på ett ganska utlämnande sätt. Memoarer kan vara bedrägliga på det sättet att de berättas ur huvudpersonens perspektiv utan möjlighet för de inblandade att ge sin syn på saken. Samtidigt finns en ambition att framställa de personer han möter med förståelse.
Det kan vara vanskligt att recensera urvalet då författaren naturligtvis väljer själv vilka händelser denne vill lägga mest vikt vid. En del spelare som David Beckham, Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney får egna kapitel, liksom flera tuffa motståndare som José Mourinho med Chelsea och Arséne Wenger med Arsenal. Lite förvånande är det ändå hur lite utrymme som ges till den sagolika säsongen 1998/1999 då United vann ligan, FA-cupen och Champion´s League.
Kanske är det viljan att berätta om så mycket som möjligt som gör att texten känns pratig och spretig. Flera gånger upplevs läsningen mer som en improviserad monolog om gamla minnen än en strukturerad biografi. Det är med andra ord ingen bok man läser för sin litterära kvalitet i första hand. Å andra sidan är det nog inte heller det som läsare av denna bok eftersöker. Man vill istället känna huvudpersonens passion för fotbollen och få en inblick bakom kulisserna i omklädningsrummen på arenan Old Trafford eller träningsanläggningen.
I slutet av boken finns en avdelning med statistik från Fergusons framgångsrika karriär både som spelare och tränare. Där hittar man också en lista på samtliga spelare som han har tränat i Manchester United. Vad sägs om följande startelva som kan plockas från den listan? Avbytarna är personliga favoriter som kanske inte platsar i startelvan, men som har en plats i undertecknads röda fotbollshjärta.
Målvakt: Peter Schmeichel
Backar: Patrice Evra, Rio Ferdinand, Dennis Irwin, Gary Neville
Mittfältare: Ryan Giggs, Cristiano Ronaldo, Eric Cantona, David Beckham
Forwards: Wayne Rooney, Andy Cole
Avbytare: Jesper Olsen, Jesper Blomquist, Ole Gunnar Solskjaer, Henrik Larsson
Mottagen: 22 april 2014
Anmäl textfel