Söker du efter "Tankar om giljotinen : klassiska texter mot dödsstraffet" av Albert Camus? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Tankar om giljotinen : klassiska texter mot dödsstraffet
Av Albert Camus, Cesare Beccaria, Oskar I
Bok- presentation: |
Tankar om giljotinen : klassiska texter mot dödsstraffet |
Författar- presentation: |
Albert Camus |
Översättare: | Karin Zetterqvist |
Redaktör: | Lars-Åke Augustsson |
Antologin "Tankar om giljotinen" innehåller texter mot dödsstraffet från tre århundraden.
Italienaren Cesare Beccarias "Om brott och straff" utkom 1764. Den gjorde djupt intryck på hans samtida, bland dem Voltaire, Katarina II av Ryssland och Gustaf III av Sverige. Beccarias huvudargument är att i samhällen med de grymmaste straffen begås också de grymmaste brotten.
Om straff och straffanstalter utgavs anonymt år 1840. Författaren var Sveriges kronprins, som 1844 blev kung Oscar I. Inledningen till denna skrift, som inte återutgivits i modern tid, är ett övertygat angrepp på dödsstraffet.
Tankar om giljotinen av Albert Camus publicerades 1957 och finns nu för första gången på svenska. Denna stora essä är en av hans viktiga texter. Den är en skarpsinnig och ursinnig vidräkning med de vanligaste fördomarna om vilka som döms till döden och varför, den ger en skakande skildring av det legala mordets verklighet. Dess psykologiska analyser har förbindelser till hans romaner.
Lars Åke Augustsson, som tidigare skrivit om dödsstraffet i USA, har redigerat boken och skrivit en aktuell inledning: Vem drabbar dödsstraffet?
Utgåvor
Antologin Tankar om giljotinen innehåller texter om dödsstraffet från tre århundraden. Italienare Cesare Beccaria, Kungen Oscar I och Albert Camus reflekterar över brott och straff.
I en aktuell inledning tar Lars Åke Augustinsson, som tidigare skrivit om dödstraffet I USA, upp en aktuell fråga: Vem drabbar dödsstraffet?
Bok: 137234
Anmäl textfel