LitteraturMagazinets recension av Astrid Lindgren, Agnes-Margrethe Bjorvand
En sann saga
Med en blandning av citat, levnadsbeskrivning, fakta och fantastiska bilder har den norska duon Agnes-Margrethe Bjorvand och Lisa Aisato åstadkommit en gripande biografi om Astrid och hennes värld som det är svårt att slita sig från.
Det har skrivits hyllmeter om den småländska flickan från Näs som blev en av världens mest älskade barnboksförfattare, men jag tvivlar på att någon tidigare bok om Astrid Lindgren har skrivits så i hennes anda som den här. Den är inte bara lättläst, utan språket har en så Lindgrensk prägel att den faktiskt kunde varit skriven av Astrid själv.
”På den tiden när Astrid började skriva var det många författare som skrev för att de ville att barn skulle lära sig något av böckerna. Astrid var ingen sådan författare. Hon skrev mest för att hon tyckte att det var roligt att hitta på historier. Och så tyckte hon att det var viktigt att använda ord som barn förstår.”
Trots att Astrid Lindgren skrev för barn så drog hon sig inte för att berätta om sånt som är tungt och tråkigt här i livet, och det som var tungt och tråkigt i hennes eget liv kommer i den här boken fram på ett väldigt enkelt sätt – från ungdomens tristess och ångest till den oplanerade graviditeten, sonen som föddes i hemlighet, det illa betalda första jobbet i Stockholm och det olyckliga äktenskapet.
”Astrid har sagt att hon aldrig var kär i sin man Sture, och det var inte alltid så lätt att vara gift med honom. Han förälskade sig hela tiden i nya kvinnor, och då blev Astrid ledsen. Men hon tyckte om Sture. Därför blev hon väldigt sorgsen när han dog, men han hade varit sjuk länge. Han var alkoholist. Han försökte sluta dricka, men han kunde inte.”
Sorgligast är såklart då när livet tar slut och döden kommer ikapp. Först faller hennes nära och kära ifrån och till sist hon själv. Men innan dess hade hon roligt också. Klippte håret, lärde sig stenografi, spelade fotboll, hade superhemliga jobb, engagerade sig politiskt och skaffade sig Sveriges kanske dyraste körkort.
Utan tvekan var det bekymmerslösheten under uppväxten och den fria barndomen som hjälpte Astrid att klara av de påfrestningar och belastningar hon stötte på när hon blev äldre. I ett tal som återges i boken säger hon att: ”Om vi vill ha fred i världen måste vi börja med barnen. För när barnen blir vuxna är det de som ska styra världen.” Och utan tvekan har hennes sagor och berättelser förgyllt åtskilliga uppväxter.
Boken ”Astrid Lindgren” är mycket mer än en biografi för barn i sagoboksformat. Den är ett alldeles eget verk, en berättelse om en klok människas liv i ett spännande och förgånget 1900-tal med pigor och drängar, luffare, lekar, glädjeämnen och triumfer. Den passar stora och små och illustrationerna som pryder varje uppslag går inte ens att beskriva utan måste ses med egna ögon.
Mottagen: 9 oktober 2016
Premiär till julen 2014
Astrid Lindgrens liv blir film
Barnböcker som får oss att gråta
"Jag lyckades låta bli att fulgrina"
Nyinspelning av "Bröderna Lejonhjärta" på gång
Älskad bok blir film – igen
Anmäl textfel